vrijdag 14 december 2012

Kan de AeroSleep Baby Protect (matrasbeschermer) je baby beschermen tegen wiegendood?


Voor de eerste keer moeder worden is erg spannend. Je maakt je zorgen om werkelijk alles. De kleine sliep in eerste instantie in de wieg bij ons op de kamer. Bij elke zucht die hij gaf werd ik meteen wakker en keek of alles wel in orde was. Het beviel me wel dat hij zo naast me lag en dat ik telkens even kon kijken of alles nog in orde was. Maar onvermijdelijk komt ook de dag dat hij naar zijn eigen kamertje moet. De angst dat ik dan niet direct zou wakker worden als er iets was of meteen kon kijken of alles goed was baarde mij wel zorgen, waardoor ik dat moment zo lang mogelijk uitstelde. Een vriendin van mij die een half jaar eerder al moeder was geworden raadde mij de AeroSleep aan. Een product dat volgens haar zou helpen wiegendood te voorkomen. De prijs die je ervoor betaalt is behoorlijk (destijds rond de 70 euro) dus dat deed mij nogal twijfelen, maar uiteindelijk toch aangeschaft. In dit artikel kan je lezen wat mijn ervaring is met de Aerosleep en of deze inderdaad kan helpen wiegendood te voorkomen.

AeroSleep N.V.

AeroSleep N.V. is een innoverende onderneming met haar thuisbasis in België. In 1987 heeft directeur Jan Hoorens het textielbedrijf Hoorens N.V. overgenomen van zijn vader en lanceert nieuwe textielproducten voor baby’s. In 1993 is de AeroSleep ontwikkeld om de slaapomgeving van baby‘s te verbeteren. Via een unieke technologie ontstaat een 3D honingraatstructuur die voor 95% bestaat uit open ruimte waardoor het de ademhaling niet belemmerd mocht de baby op zijn/haar buik liggen. In 1997 is er ook een variant van de AeroSleep voor volwassenen ontwikkeld. AeroSleep is vandaag de dag op de markt in 20 landen. Een op de drie eerstgeborenen in de Benelux slaapt vandaag op een AeroSleep.

Wat is wiegendood?

Iedereen heeft er ooit wel eens van gehoord denk ik. Er is sprake van wiegendood als een baby onverwacht overlijdt zonder dat daar een duidelijke oorzaak voor is. Als ook na postmortaal onderzoek de dood niet valt te verklaren noemt men dat wiegendood of SIDS (Sudden Infant Death Syndrome). Als het zich voordoet is het vrijwel altijd in het eerste levensjaar en soms nog in het tweede jaar.
Er zijn een aantal risico factoren waar ouders en/of verzorgers invloed op kunnen uitoefenen zoals:
  • Slapen op de buik.
  • Oververhitting of warmtestuwing, door te warm kleden of te warm beddengoed.
  • Uitwendige adembelemmering.
  • Onveilig bedmateriaal.
  • Gebrek aan toezicht.
  • Roken, zowel voor de geboorte door de moeder, als na de geboorte in aanwezigheid van de baby.
  • Gebruik van drugs als heroïne, methadon en cocaïne.
  • Gebruik van medicijnen met een slaapverwekkende (bij)werking.
  • Keuze voor kunstvoeding.
  • Veranderingen in de dagelijkse routine.
  • Stofwisselingsziekten (mits door arts onderkend).



Wat doet de AeroSleep om wiegendood te helpen voorkomen?

De AeroSleep matrasbeschermer heeft een open 3D-honingraatstructuur. Deze technologie zorgt voor goede luchtcirculatie. De warmte van het lichaam wordt afgevoerd en frisse lucht uit de omgeving wordt aangevoerd. Door deze ventilatie blijft de lichaamstemperatuur onder controle en wordt oververhitting en warmtestuwing voorkomen. De structuur is zelfs zo dat, wanneer de baby echt met zijn of haar gezicht op het matras ligt, hij of zij gewoon door kan ademen. Belemmering van de ademhaling wordt hiermee dus ook voorkomen. De AeroSleep voorkomt dus wel een aantal risicofactoren maar om wiegendood te voorkomen zul je als ouders of verzorgers dus ook op meerdere dingen moeten letten. 
Enkel de AeroSleep gebruiken is geen garantie.

Nog meer voordelen?

Doordat de AeroSleep een open structuur heeft met een vochtabsorberende tussenlaag zal zweet en dergelijke snel worden afgevoerd waardoor je kleine dus niet op een klam of nat hoeslaken ligt. Dit geldt dus ook bij gebruik met een warme kruik. Als de kruik onverhoopt zou lekken, gaat de vloeistof direct door de eerste laag waar de baby op ligt en zal zich direct verspreiden op de absorberende onderlaag. De baby komt dan minder snel en minder lang in contact met het water dan met gebruik van enkel een gewoon matras. Ook heeft de AeroSleep een ondoordringbare beschermfilm die het contact verhindert van de baby met stof, pollen en huisstofmijt uit het matras. Hierdoor wordt de kans op allergieën verkleint. Tevens houdt deze laag de matras vrij van bacterieën, schimmelvorming en stof. Hierdoor blijft de matras langer als nieuw.

Bestaat er ook een Aerosleep voor volwassenen?

In eerste instantie was de AeroSleep ontwikkeld voor baby’s. Na verloop van tijd bleek dat er ook een markt was voor volwassenen die graag een dergelijk product wilden hebben. Veel volwassenen hebben om diverse redenen vaak last van overmatig zweten ‘s nachts. Het bekendste voorbeeld zal misschien de overgang zijn, maar ook overgewicht, of schildklieraandoeningen kunnen hiervoor zorgen. Om ook aan deze vraag te kunnen voldoen heeft AeroSleep ook een lijn voor volwassenen ontwikkeld. Meer informatie hierover is te vinden op hun website.

Hoe moet je de Aerosleep gebruiken?

De Aerosleep is erg gemakkelijk te bevestigen op het matras door middel van elastieken banden in de hoeken. Hierover bevestig je vervolgens het hoeslaken en klaar is het bedje voor je kleine. De Aerosleep kan op 60 graden worden gewassen zodat ook alle allergenen worden uitgewassen. Wanneer de baby uit logeren gaat is de AeroSleep gemakkelijk los te halen en mee te nemen. Erg praktisch dus. Ook past de AeroSleep dankzij de elastieken banden op vrijwel elke dikte matras. Van de matras in een reisbedje tot een volwaardig matras.
  

In welke maten is de matras topper te verkrijgen?

De AeroSleep is diverse maten te krijgen. Mocht jouw maat niet in de winkel te vinden zijn kan je contact opnemen met AeroSleep. Zij zorgen er dan voor dat je de juiste maat geleverd krijgt. Er zijn ook speciale mini versies die enkel onder het hoofdje liggen, en ook een speciale versie voor in de autostoel of buggy om te veel zweten te voorkomen. Hoewel bedomranders worden afgeraden door diverse instanties, heeft AeroSleep hier ook een luchtdoorlatende variant voor. Voor elk bedje of wiegje is dus wel een AeroSleep te vinden en wanneer je het niet kan vinden kan je contact opnemen met AeroSleep en dan helpen zij je verder. Ook hebben ze speciaal voor onderweg de AeroMoov Air Layer. Deze kan in de Maxi Cosi of het autostoeltje en zal de baby beschermen tegen overmatig zweten.

Conclusie

Ik vind het nog steeds een behoorlijk duur ding, maar het geeft je als moeder (en als vader waarschijnlijk ook) wel erg veel rust om te weten dat je kleine veilig ligt te slapen. Zeker als je kleine na een maand of 3 in de meest vreemde houdingen begint te slapen en daarbij ook regelmatig op de buik draait. De AeroSleep is aan diverse wetenschappelijke tests onderworpen waaruit de positieve werking ook bewezen bleek. Wij hebben zelf ook getest of je inderdaad gewoon kan ademen als je met je snoet op het matras ligt. Dit was inderdaad het geval. Ook wanneer je een gewoon hoeslaken gebruikt in plaats van het speciale AeroSleep hoeslaken. De AeroSleep wordt hier dagelijks gebruikt en ook met weekendjes weg gaat het gewoon mee om gebruikt te worden in het campingbedje of andere bedjes. Het past altijd dankzij de elastieken banden dus geen gedoe om het bedje juist te krijgen. Mocht je ook in de situatie verkeren dat jij je toch iets teveel zorgen maakt of de kleine wel juist in bed ligt zal de AeroSleep jou ook kunnen geruststellen. Het enige nadeel dat ik heb kunnen ontdekken is de prijs, maar dat weegt in mijn ogen niet op tegen de voordelen. Ik zie het maar als een investering in de nachtrust van de kleine en die van ons.

Product: AeroSleep Baby Protect (matrasbeschermer)
Verkrijgbaarheid: webshops, babywinkels



Je Aerosleep artikelen bij Bol.com bestellen?
Bestel voor 23.00 uur en je hebt je artikelen de volgende dag al in huis!





Geen opmerkingen:

Een reactie posten